BNS a prezentat în cadrul unei conferințe de presă o evaluare detaliată a efectelor generate de implementarea OUG 79/2017, atât asupra salariaților cât și asupra echilibrului și stabilității sistemului de securitate socială.

Conferința de presă a avut loc luni, 09.07.2018, la sediul Blocului Național Sindical.

Ne reamintim:

Liviu Dragnea, Președintele PSD, 08.11.2017 – ” …neplata contribuţiilor sociale ale angajaţilor de către angajatori va fi clasificată din nou ca infracţiune, … acest lucru va fi prevăzut în ordonanţa care urmează să fie adoptată de Guvern sau, dacă nu, într-o lege ulterioară.

Ionuț Mișa, Ministrul Finanțelor Publice, 09.11.2017 – „Am responsabilitatea necesară pentru a face lucrurile aşa cum trebuie, pentru că eu ca părinte cu trei copii am responsabilitatea faptelor. Dacă exista riscul ca salariile să scadă, spuneam de la început”.

Olguța Vasilescu, Ministrul Muncii și Justiției Sociale, 09.11.2017- ”Nu am făcut acest transfer de contribuții pentru a crește salariile, noi ne-am asigurat doar că nu vor scădea.”

După 6 luni de la momentul declarațiilor de mai sus și la 4 luni de la punerea în aplicare a OUG 79/2017, putem sintetiza efectele acestui act normativ după cum urmează:

  • Bugetul public consolidat, conform Programului de Convergență 2018 (raport elaborat de Ministerul Finanțelor Publice, în cadrul procesului Semestrului European), pierde 2,38 mld lei, în 2018, ca efect al aplicării OUG 79/2017.
  • Un număr considerabil de salariați au înregistrat reduceri ale veniturilor nete, alții se situează într-o poziție de risc de reducere a salariului net.
  • Fenomenul de aplatizare a ierarhiilor salariale s-a accentuat, ponderea contractelor individuale de muncă cu timp complet încheiate cu un salariul de bază brut egal cu salariul minim a atins un nou record.
  • Legea 241/2005 privind combaterea evaziunii fiscale a rămas în continuare în aceași formă, nici măcar nu există o inițiativă legislativă în sensul celor menționate de Președintele PSD.
  • Companiile care împreună adunau mai mult de 50% din datoriile restante la bugetele de asigurări socialeau continuat să acumuleze datorii.

Efectele OUG 79/2018 vor continua să se manifeste, pe termen scurt primii vizați vor fi salariații aflați în concedii medicale dar și cei ce beneficiază de scutire la plata impozitului pe venit, pentru care avem perioade de tranziție ce se vor închide în cursul acestui an.

Mecanismele de protecție create de Guvern s-au dovedit a fi ineficiente, în plus au indus și mai multă tensiune în piața muncii.

Conferința de presă a fost susținută de dl Dumitru Costin, Președintele BNS.

sursa: bns.ro

Aproximativ 1,2 milioane de lucrători au venituri diminuate prin aplicarea OUG 79/2017 privind modificarea Codului Fiscal, iar alţi aproape 609.000 sunt expuşi riscului de diminuare, a declarat, luni, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, într-o conferinţă de specialitate.

„Impactul ‘revoluţiei fiscale’ a atins în mod direct 1,2 milioane de lucrători şi pune în risc încă 608.781 de salariaţi. Pe aceşti 608.781 de salariaţi în general îi regăsiţi prin companii multinaţionale…   …Citeste mai departe despre… Aproximativ 1,2 milioane de lucrători au venituri diminuate prin aplicarea ordonanţei de modificare a Codului Fiscal

sursa: agerpres.ro